Praktijk

Tussentijdse toets (TTT)  

Je kunt tijdens de opleiding voor het praktijkexamen je vorderingen testen met een TTT. Het is een prima gelegenheid om te zien hoe het er op een werkelijk examen aan toe gaat. Een TTT is een uitstekend instrument om te kijken waar en hoe je er voor staat en waar nog eventuele verbeterpunten liggen. Een TTT wordt, net als bij een werkelijk examen afgenomen door een examinator van het CBR. Het doel hiervan is om je nog net die laatste stap de goede richting uit te geven, maar ook om spanning/nervositeit te doen afnemen voor het examen. Vrijstelling voor bijzondere verrichtingen is wat je bij de toets verdienen kan, en daarbij de ervaring die je opdoet om goed voorbereid je praktijkexamen tegemoet te treden! Tijdens je rijopleiding zal besproken worden, of dit van toegevoegde waarde kan zijn voor het halen van je rijbewijs!

De voordelen nog even op een rijtje:

  • Bewezen grotere slagingskans van 20-30% bij je eerste praktijkexamen.
  • Mogelijkheid van vrijstelling voor bijzondere verrichtingen.
  • Nuttige tips van je examinator.
  • Je maakt kennis met het verloop van een examen.
  • Je zenuwen zullen door een TTT bij het praktijkexamen een stuk minder zijn.
  • Je krijgt een adviesformulier met daarop de verbeterpunten, dit formulier telt ook regelmatig mee in positieve zin bij twijfel over de einduitslag.

Praktijkexamen

Een gewoon praktijkexamen duurt 55 minuten. Een gedeelte hiervan bestaat uit kennismaking en introductie, de rijtest die ongeveer een half uur in beslag neemt, en het eindgesprek, waarbij de uitslag bekend wordt gemaakt. Hieronder een uiteenzetting van hoe het praktijkexamen er uit ziet!

In het examencentrum maak je kennis met je examinator bij het desbetreffende tafelnummer, wat vermeld staat op je oproepkaart. Na controle van je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat en na inlevering van je zelfreflectieformulier, onderteken je de ”Eigen verklaring”. Na introductie en tips van de examinator ga je samen naar buiten .

Buiten aangekomen op de parkeerplaats, krijg je een ogentest. Je moet hierbij het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Bij en in de auto vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

Vervolgens begint de rit waarbij je examinator je beoordeelt over de onderdelen die vermeld staan in het zelfreflectieformulier. Daarbij wordt er door je examinator gelet op je voertuig- beheersing, kijkgedrag, voorrang verlenen, in- en uitvoegen, gedrag bij kruisingen, bijzondere manoeuvres en het rekening houden met andere weggebruikers.

Onderweg wordt er gestopt voor een situatie bevraging. Meestal zijn dat vragen over een bepaalde situatie gericht op inzicht en veiligheid. Een vast onderdeel van het examen is het zelfstandig rijden met navigatie. Dit duurt ongeveer 10 min. Je rijdt hierbij zelfstandig (veilig) naar een bepaalde bestemming.

Tijdens je examen voer je 2 bijzondere manoeuvres uit, tenzij een vrijstelling (behaald bij je TTT) van toepassing is. Je krijgt bij je examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Foutloos hoeft het examen zeker niet te zijn, het gaat om het totaalplaatje. Belangrijker is hoe je reageert op het overige verkeer en of je situaties veilig oplost. Kortom, de examinator bekijkt of je de goede basis bezit, om vlot veilig en zelfstandig in het verkeer te kunnen deelnemen.

Na afloop van de rit, in het examencentrum, hoor je de uitslag van de examinator. Daarna volgt nog een bespreking m.b.t. je zelfreflectieformulier . Ben je geslaagd, dan word je “Verklaring van geschiktheid” en de “Verklaring van rijvaardigheid” geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRR}. De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het praktijkexamen.

Praktijk

Je kunt tijdens de opleiding voor het praktijkexamen je vorderingen testen met een TTT. Het is een prima gelegenheid om te zien hoe het er op een werkelijk examen aan toe gaat. Een TTT is een uitstekend instrument om te kijken waar en hoe je er voor staat en waar nog eventuele verbeterpunten liggen. [lees verder]

Theorie

Op deze pagina vindt je verschillende handige links naar websites die je kunnen helpen met het leren voor je theorie-examen. [lees verder]

Opfriscursus

Ik heb een rijbewijs maar ik durf niet meer te rijden, herkent u dit? U ziet er steeds meer tegenop om de snelweg op te gaan; u bent onzeker in het stadsverkeer of gaat u bewust bepaalde handelingen of situaties uit de weg. Dan is het hoog tijd voor een opfriscursus. [lees verder]

Contactgegevens

Marcel Streefkerk
Tel.: 06 5129 9152
info@rijschoolmarcelstreefkerk.nl
KvK: 51710676

Social Media

© 2017-2023 Autorijschool Marcel Streefkerk. Alle rechten voorbehouden.
Veilig ondergebracht bij: XENOMEDIA - internetbureau